Bestel deze publicatie
annuleerbestel

Strandrellen in Hoek van Holland

Dancefestival Veronica Sunset Grooves, 22 augustus 2009

Strandrellen in Hoek van Holland
  • Jaar van uitgave 2010
  • 236 pagina's
Auteur:Erwin Muller, U. Rosenthal, M. Zannoni en Henk Ferwerda
Reeks:COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement
Rubrieken: Criminologie en veiligheid Criminologie
Criminologie en veiligheid Veiligheid
Deze publicatie is helaas uitverkocht.

Zaterdag 22 augustus 2009 vond het vrij toegankelijke dance-evenement Veronica Sunset Grooves plaats op het strand van Hoek van Holland. Voordat het evenementzaterdagavond begon, gistte het buiten en op het evenemententerrein. In de loop van de avond waren er verschillende hevige incidenten. ’s Avonds laat moesten aanwezige politiemensen bij confrontaties met belagende hooligans en andere ordeverstoorders handelen in een uitzonderlijk gewelddadige en door hen als levensbedreigend ervaren situatie. De politie werd in georganiseerd verband getest, uitgedaagd en aangevallen. Tijdens de ongeregeldheden heeft de politie vele malen geschoten. Daarbij zijn verschillende (zwaar)gewonden en één dodelijk slachtoffer gevallen.

Het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement en Bureau Beke hebben – in opdracht van de burgemeester van Rotterdam en in overeenstemming met de driehoek – een verdiepend onderzoek uitgevoerd naar de gebeurtenissen.

Dit rapport bevat een gedetailleerde reconstructie van het optreden van politie, justitie, gemeente, hulpdiensten en particuliere organisaties voor, tijdens en na het evenement. In het rapport staan bevindingen, conclusies en aanbevelingen, gericht op het voorkomen van ordeverstoringen en andere onveilige situaties bij toekomstige evenementen in Rotterdam.

Ook anderen kunnen leren van de gebeurtenissen in Hoek van Holland. Dit rapport bevat inzichten voor iedereen die geïnteresseerd is in evenementen, politieoptreden en/of hooligans.

Doelgroep

Dit boek is met name interessant voor bestuurders binnen de gemeentelijke overheid, beleidsmakers, politie en justitie, veiligheidsdeskundigen en evenementenorganisaties.

www.nu.nl 08/02/'10
Rotterdamse korpschef stapt op wegens strandrellen
ROTTERDAM - Aad Meijboom stapt op als korpschef van de politieregio Rotterdam-Rijnmond. Meijboom lag al weken onder vuur na een kritisch rapport over de strandrellen in Hoek van Holland. Hij blijft in functie totdat zijn opvolger bekend is.
Bekijk de bijlage