Bestel deze publicatie
annuleerbestel

Sociale media, delictgedrag en communicatie

Op zoek naar de ‘Buzz’ bij plegers van high impact crimes

Sociale media, delictgedrag en communicatie
  • Jaar van uitgave 2019
  • 143 pagina's
Auteur:Hans Moors, Ben Rovers en Nicole Bouman
Rubriek: Criminologie en veiligheid Criminologie
Icon_printbook 978‐94‐6236‐948‐1 | 1e druk | ±€ 27,50
Embargo tot 13-05-2019

Media-uitingen over illegaal of crimineel gedrag kunnen grootschalige en heftige reacties losmaken. Via sociale media verspreidt content zich in razend tempo. Media en criminaliteit zijn geen werelden apart. Criminaliteit maakt deel uit van de dynamiek van de Risikogesellschaft. Mensen definiëren met behulp van (sociale) media steeds opnieuw wat criminaliteit is en hoe criminaliteit wordt ervaren.

Dit boek gaat over hoe de invloed van media-uitingen op het delictgedrag van plegers van high impact crimes: overvallers, straatrovers, inbrekers en geweldplegers. Er is weinig bekend over hoe specifieke groepen criminelen naar (sociale) media kijken. Wat vinden ze interessant? Met wie delen ze welke content – en waarom? Hoe werkt dat precies?

Beleidsmakers weten dat enkel repressie weinig doet. Om high impact crimes te bestrijden, zijn aanvullende strategieën nodig. Zoals een persoonsgerichte aanpak, of slimme beïnvloeding van (potentiële) daders via (sociale) media. Daarom biedt dit boek niet alleen wetenschappers, beleidsmakers en eerstelijns professionals, maar ook communicatieadviseurs in de veiligheidszorg een eigenzinnige analyse en een prikkelend handelingsperspectief.

Auteursinformatie

Hans Moors is partner bij advies- en onderzoeksbureau EMMA, Experts in Media en Maatschappij. Eerder werkte hij als lector Integrale veiligheid (Avans Hogeschool) en als hoofd van de afdelingen veiligheid en criminaliteit, welzijn en zorg van IVA Beleidsonderzoek en Advies (Tilburg University). Hans doet al ruim 20 jaar onderzoek in het werkveld van politie, justitie en gevangeniswezen.

Ben Rovers is oprichter van onderzoeksbureau BTVO en lector Intelligence (Politieacademie). Eerder werkte hij als lector Jeugd en veiligheid (Avans hogeschool) en als senior onderzoeker, adviseur en docent bij verschillende wetenschappelijke instellingen. Ben doet al meer dan 25 jaar criminologisch onderzoek met brede range van kwantitatieve en kwalitatieve methoden.