Bestel deze publicatie
annuleerbestel

Publiek als Scherprechter

Kan aansturen op publieke verontwaardiging regelnavolging bevorderen?

Publiek als Scherprechter
  • Jaar van uitgave 2019
  • 72 pagina's
Auteur:Henk Elffers, Robin van Bemmelen, Esther Hesseling en Suzanne Ramaker
Reeks:Handhaving en gedrag
Rubriek: Criminologie en veiligheid Criminologie
Icon_printbook 978‐94‐6236‐932‐0 | paperback | 1e druk | € 25,00
Icon_ebook 978‐94‐6274‐312‐0 | digitaal boek | € 25,00

Sjoemelsoftware die de uitstoot van schadelijke stoffen door je auto maskeert. Paardenvlees van twijfelachtige herkomst in je hamburger. De hippe koffietent die jou wel stevige prijzen rekent, maar zelf nagenoeg geen belasting betaalt.

Als het publiek zulke berichten hoort, vaak via media of belangengroeperingen, reageert het nogal eens met grote opwinding en verontwaardiging. Als die verontwaardiging ook wordt omgezet in het onthouden van hun klandizie aan bedrijven die zich zo gedragen, dan kan dat een grote bedreiging voor de omzet van zulke bedrijven zijn.

In dit rapport wordt nagegaan of het een goed idee is voor handhavende instanties om zelf actief bij te dragen aan het ontstaan van publieke verontwaardiging om op die manier bedrijven in het gareel te houden of te krijgen. Er blijkt zeker potentieel voor het inzetten van publieke verontwaardiging als middel om regelnaleving te bevorderen. Een voorwaarde is echter wel dat men in staat moet zijn om de regie over publieke verontwaardiging te behouden, en als een inspectie daartoe niet in staat is, kunnen de nadelen groter zijn dan de voordelen.

Auteursinformatie

Henk Elffers, Ph.D, is emeritus hoogleraar empirische bestudering van de strafrechtpleging, afdeling Strafrecht en Criminologie, Vrije Universiteit Amsterdam en senior-onderzoeker aan het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving NSCR te Amsterdam.

Robin van Bemmelen, M.Sc., Esther Hesseling, M.Sc. en Suzanne Ramaker, M.Sc. werkten aan het onderhavige rapport in het kader van hun afstuderen als Master Criminologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.