Bestel deze publicatie
annuleerbestel

Ontvoeringen & Gijzelingen

Ontvoeringen & Gijzelingen
  • Jaar van uitgave 2013
  • 254 pagina's
Auteur:Jaap Knotter
Rubrieken: Criminologie en veiligheid Criminologie
Criminologie en veiligheid Veiligheid
Icon_printbook 978‐94‐6236‐356‐4 | paperback | 1e druk | € 38,00

Het delict vrijheidsberoving kent verschillende verschijningsvormen en blijkt door verschillende typen daders gepleegd te worden. In Ontvoeringen & Gijzelingen ontrafelt Jaap C. Knotter niet alleen het delict in al zijn variaties, maar hij brengt ook de veranderingen door de jaren heen voor Nederland in kaart. Hij staat uitvoerig stil bij de rol van de plegers. Zij komen uitgebreid aan het woord en geven antwoord op vragen als: waarom kies je ervoor een ontvoering of gijzeling te plegen? Wie zijn hun slachtoffers en hoe kiezen zij deze uit? Wat zijn nu de werkelijke motieven van de voor dit boek geïnterviewde vrijheidsberovers en houden ze wel of niet rekening met politie-ingrijpen? Welke strategieën passen zij dan toe om de sterke arm te slim af te zijn?

Knotter beschrijft het fenomeen vrijheidsberovingen in Nederland in al zijn facetten en probeert het gedrag van de plegers te verklaren. Het spanningsveld tussen rationaliteit en impulsiviteit passeert dikwijls de revue. Hij rekent af met de stereotype denkbeelden die er bestaan over de personen die dit soort delicten plegen. Duidelijk wordt dat de werkelijkheid niet zo zwart-wit is als menigeen denkt: zij kent veel meer nuances!

Doelgroep

Dit boek is bestemd voor recherchekundigen, politieambtenaren, beleidsmedewerkers Justitie, criminologen en veiligheidskundigen.

Auteursinformatie

Jaap Knotter deed eerder onderzoek naar onder andere straat- en illegale prostitutie (2005), productafpersing (2006), de leefwereld van illegale Chinezen (2009) en jongensprostitutie (2009).

RTL Late Night 29 januari 2014

'Ontvoeringen niet alleen gepleegd door type Holleeder'
Klik hier voor de uitzending.

Bekijk de bijlage