Bestel deze publicatie
annuleerbestel

Nederlanders in de heilige oorlog: Zoeaven, Brigadisten en jihadisten

Nederlanders in de heilige oorlog: Zoeaven, Brigadisten en jihadisten
  • Jaar van uitgave 2015
  • 135 pagina's
Redacteur:Maurits S. Berger
Rubriek: Criminologie en veiligheid Criminologie
Icon_printbook 978‐94‐6290‐091‐2 | paperback | 1e druk | € 31,50

Dit boek vergelijkt de Nederlandse moslims die als jihadist naar Syriëen ISIS afreizen met de honderden Nederlandse strijders die tussen1860 en 1870 afreisden naar Italië om de paus te helpen met de verdediging van zijn Pauselijke Staat, en met de Nederlandse strijders die zich voegden bij de Internationale Brigades in de Spaanse Burgeroorlog van 1936-1939. De overeenkomsten gaan niet altijd op, maar zijn wel treffend: min of meer naïeve en ongetrainde jongeren reizen af naar een onbekend oord, aangetrokken tot een strijd die zij zien in het teken van een hoger doel. En in alle drie de gevallen speelt ook een belangrijke rol dat de Nederlandse samenleving weinig van deze katholieken, communisten en moslims moest hebben, en dat de Nederlandse overheid zich niet goed raad wist wat te doen met degenen die terugkeerden.
Daarnaast bevat dit boek een extra hoofdstuk over de maatregel tot het ontnemen van het Nederlanderschap.

Dit boek is de bundeling van enkele artikelen die als serie zijn verschenen in het Tijdschrift voor Religie, Recht en Beleid in de periode september 2014-maart 2015. 

Doelgroep

Dit boek is geschreven voor iedereen die geïnteresseerd is in bestuurskundige, beleidsmatige, juridische, sociologische, antropologische en internationale aspecten op het snijvlak van recht, religie en bestuur. 

Auteursinformatie

Prof. dr. mr. Maurits S. Berger is hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Religie, Recht en Beleid, en bekleedt de leerstoel Islam en het Westen aan de Universiteit Leiden.

Hereditas Nexus februari 2016

recensie Wouter van Dijk

Bekijk de bijlage
Ars Aequi december 2015
Bekijk de bijlage
Reformatorisch Dagblad 31 juli 2015

De zoeaaf ging de jihadist voor

Bekijk de bijlage
Leiden Religie Blog 3 juni 2015
Nederlanders in de heilige oorlog. Een vergelijking van de Nederlandse jihadisten met de communisten die naar Spanje gingen in 1936 en met de katholieken die in 1860 naar Rome trokken, leidt tot interessante conclusies. Lees verder: http://www.leidenreligieblog.nl/articles/nederlanders-en-de-heilige-strijd
Bekijk de bijlage