Bestel deze publicatie
annuleerbestel

Marokkaan in Europa, crimineel in Nederland

Een vergelijkende studie

Marokkaan in Europa, crimineel in Nederland
  • Jaar van uitgave 2014
  • 300 pagina's
Auteur:Frank Bovenkerk
Rubrieken: Criminologie en veiligheid Criminologie
Criminologie en veiligheid Veiligheid
Icon_printbook 978‐94‐6236‐480‐6 | paperback | 1e druk | € 32,50
Icon_ebook 978‐94‐6274‐154‐6 | digitaal boek | € 18,99

In Nederland is de criminaliteit onder Marokkanen bijzonder hoog, maar in landen om ons heen wordt zo’n probleem niet waargenomen. Hoe is dat mogelijk? Lijkt het alleen maar zo, of is er bij ons minderhedenbeleid iets helemaal fout gegaan?

De geschiedenis van de immigratie in Duitsland, België en ook Frankrijk lijkt vrijwel hetzelfde te zijn verlopen. Gastarbeiders kwamen vanuit het noorden van Marokko, waarna er gezinshereniging plaatsvond en een tweede en derde generatie van kinderen opgroeit in ongunstige sociale en economische omstandigheden. Voor een verklaring van het criminaliteitsprobleem wordt in Nederland gezocht in hun afkomst en cultuur. Maar houdt deze stand bij internationale vergelijking?

Frank Bovenkerk deed uitvoerig onderzoek in de genoemde Europese landen, maar kon daar geen ‘Marokkanenprobleem’ vinden. In Frankrijk bestaat een enorm misdaadprobleem in de banlieues, maar dit wordt daar beschouwd als kenmerk van de buurt. In België kiezen de gevestigde politiek en de wetenschap ervoor het bestaan van zo’n vraagstuk te ontkennen.
In Duitsland is werkelijk geen spoor van Marokkaanse criminaliteit waar te nemen. Onderzoek toont aan dat de Marokkaanse jongeren zich overal aan de nationale cultuur hebben aangepast, maar in Nederland gebeurde het ongecontroleerd en zonder dat er grenzen zijn gesteld aan hun gedrag.

Doelgroep

Dit boek is een must voor sociale wetenschappers, politici, politie en justitie en voor iedereen die geïnteresseerd is in de problematiek van de multiculturele samenleving.

Auteursinformatie

Frank Bovenkerk (1943) is cultureel antropoloog. Als hoogleraar criminologie �deed hij veel onderzoek naar de georganiseerde misdaad. Een groot deel van zijn� werk gaat over migratie, minderheidsvorming en discriminatie.

KRO Brandpunt 14 december 2014

Henk van der Aa in gesprek met criminoloog Frank Bovenkerk.
Klik hier voor de uitzending.

Bekijk de bijlage
Secondant juli 2015

recensie door Door van der Wiele

Bekijk de bijlage
DeWereldMorgen.be 8 februari 2015

'Criminele (?) kut-Marokkanen'
Klik hier voor het artikel.

Bekijk de bijlage
Tijdschrift voor Veiligheid 2014 (13) 4

recensie door Abdessamad Bouabid

Bekijk de bijlage