Bestel deze publicatie
annuleerbestel

Focus op eer

Een verkenning van eerzaken voor politieambtenaren en andere professionals

Focus op eer
  • Jaar van uitgave 2017
  • 248 pagina's
Auteur:Janine Janssen
Rubrieken: Criminologie en veiligheid Criminologie
Criminologie en veiligheid Veiligheid
Icon_printbook 978‐94‐6236‐660‐2 | paperback | 1e druk | € 28,00
Icon_ebook 978‐94‐6274‐559‐9 | digitaal boek | € 18,99

Helaas komt geweld uit naam van eer regelmatig voor in onze samenleving. Jaarlijks houdt de nationale politie in circa drieduizend zaken rekening met een geschonden eergevoel als motief voor (dreigend) geweld. Het is niet altijd  eenvoudig om een eerzaak te herkennen, aangezien het schenden en herstellen van eergevoel op verschillende wijzen gestalte kan krijgen, uiteenlopend van dreigende woorden tot en met een moord. Bovendien kan het mensen in verschillende fasen van de levensloop raken. Daarnaast komen mannen en vrouwen niet alleen als slachtoffer, maar ook als verdachte in beeld.

Dit boek is bedoeld als inleiding in de complexe wereld van eer en geweld voor politieambtenaren en andere professionals die in hun werk met deze zaken te maken krijgen. Het geeft professionals inzicht in de volgende vragen: Waarom is eergevoel zo belangrijk? Hoe kan herkend worden dat een conflict gewelddadig dreigt te escaleren? Wat kan een professional doen?

'Er zijn weinig zaken waarbij zo veel complexe emoties komen kijken als bij eergerelateerd geweld. Emoties die cultureel bepaald zijn en tegelijkertijd diep ingrijpen in persoonlijke levens. Een vorm van geweld die ook in de samenleving heftige emoties oproept. Dit boek geeft politiemensen en andere professionals een leidraad om dit soort zaken effectief en rechtvaardig op te pakken'.
Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam

Auteursinformatie

Janine Janssen is als hoofd onderzoek verbonden aan het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld (LEC EGG) van de nationale politie. Tevens is zij lector Veiligheid in afhankelijkheidsrelaties bij het Expertisecentrum Veiligheid (EV) aan Avans Hogeschool.