Bestel deze publicatie
annuleerbestel

Een Rwandees kaartenhuis

Een wirwar van wankelende verklaringen

Een Rwandees kaartenhuis
  • Jaar van uitgave 2017
  • 182 pagina's
Auteur:Gabi de Bruïne, Anita de Boer, Talitha Dehaene, Annelies Vredeveldt en Peter van Koppen
Reeks:Gerede Twijfel
Rubriek: Criminologie en veiligheid Criminologie
Icon_printbook 978‐94‐6236‐767‐8 | paperback | 1e druk | € 24,95
Icon_ebook 978‐94‐6274‐729‐6 | digitaal boek | € 17,99

In het voorjaar van 1994 was de wereld getuige van de genocide in Rwanda. Op 11 november 1998 vroeg de destijds 30-jarige Rwandees Joseph Mpambara asiel aan in Nederland. Hij was op de vlucht voor het aanhoudende geweld in de nasleep van de oorlog en de genocide in zijn thuisland. Volgens de Nederlandse immigratiedienst waren er ‘aanwijzingen’ dat Joseph bij de genocide betrokken was geweest. Na een lang en duur onderzoek werd Joseph in Nederland veroordeeld voor oorlogsmisdrijven. In 2011 kreeg Joseph van het gerechtshof Den Haag een levenslange gevangenisstraf opgelegd, hetgeen in Nederland daadwerkelijk levenslang betekent. De veroordeling was bijna volledig gebaseerd op getuigenverklaringen. Door de hoeveelheid verklaringen lijkt er op het eerste gezicht sterk bewijs te zijn tegen Joseph. Hij heeft zijn betrokkenheid bij de genocide echter altijd ontkend.

In het Project Gerede Twijfel werden de getuigen zelf en hun verklaringen grondig geanalyseerd. De uitkomst blijkt anders dan men zou verwachten. Het gehele verhaal is een wankel kaartenhuis.

Auteursinformatie

Gabi de Bruïne, Anita de Boer en Talitha Dehaene waren ten tijde van het onderzoek studenten Criminologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Annelies Vredeveldt is onderzoeker rechtspsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Peter van Koppen is hoogleraar rechtspsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Maastricht.