Bestel deze publicatie
annuleerbestel

De grens voorbij

Belgische en Nederlandse drugsmarkten in beweging

De grens voorbij
  • Jaar van uitgave 2018
  • 388 pagina's
Auteur:Freja De Middeleer, Antoine Spapens, Stephan Van Nimwegen, Rik Ceulen, Sabine Gerbrands, Letizia Paoli en Elke Roevens
Redacteur:Charlotte Colman
Reeks:Het groene gras
Rubriek: Criminologie en veiligheid Criminologie
Icon_printbook 978‐94‐6236‐890‐3 | paperback | 1e druk | € 52,00

Criminele netwerken in België en Nederland werken steeds vaker samen, ook op het vlak van illegale drugshandel en -productie. Door deze verwevenheid en omdat Nederland haar aanpak tegen bepaalde druggerelateerde fenomenen intensiveerde, ontstond de vrees voor een mogelijke verschuiving van illegale drugsmarkten van Nederland naar België. Toenemende wettelijke of gerechtelijke druk in het ene land kan immers leiden tot een toename van het probleem in het andere land: het zogenaamde waterbedeffect.

Verschuift de professionele cannabisteelt van Nederland naar België? Kunnen we meer dumpingen van synthetisch drugafval in de Belgisch-Nederlandse grensregio verwachten? Verplaatst de cocaïnesmokkel van de Rotterdamse naar de Antwerpse haven? Hoe kunnen we het fenomeen van de Nederlandse drugskoeriers die drugs op Belgische adressen leveren verklaren? In dit boek wordt het antwoord gegeven op die vragen.

De auteurs beschrijven de verwevenheid en laatste evoluties tussen Belgische en Nederlandse illegale drugsmarkten en in welke mate de professionele cannabisteelt, synthetische drugproductie, tussenhandel van cocaïne en detailhandel van cannabis, synthetische drugs en cocaïne verschuiven dan wel uitbreiden van Nederland naar België.