Bestel deze publicatie
annuleerbestel

De gescheurde nagel: Een alternatieve verklaring voor DNA-bewijs

De gescheurde nagel: Een alternatieve verklaring voor DNA-bewijs
  • Jaar van uitgave 2017
  • 110 pagina's
Auteur:Meike M. de Boer, Annelies Vredeveldt, Shosha N.P. Wiznitzer, Marieke J.C. Evertzen en Peter J. van Koppen
Reeks:Gerede Twijfel
Rubriek: Criminologie en veiligheid Criminologie
Icon_printbook 978‐94‐6236‐747‐0 | paperback | 1e druk | € 23,50
Icon_ebook 978‐94‐6274‐687‐9 | digitaal boek | € 16,99

De brandweer vond op een zondagochtend in 2002 bij het blussen van een brand de lichamen van de Oost-Europese Ona en haar tweejarige dochtertje Adina. Bij de sectie bleek dat Ona en Adina niet door de brand om het leven waren gekomen, maar dat ze daarvoor al waren gedood. Tien dagen later meldde Ona’s buurman Hans zich bij de politie. Hij vertelde dat hij een paar uur voor de brand in Ona’s huis was geweest om daar spullen te stelen. Hij had haar toen niet gezien. Hans maakte zich verdacht en werd veroordeeld voor het plegen van doodslag op Ona en Adina. Het belangrijkste bewijs was dat zijn DNA onder Ona’s nagels was gevonden. Hans ontkende en zei dat zijn DNA al veel eerder onder Ona’s nagels terecht was gekomen. In het Project Gerede Twijfel werd de veroordeling van Hans onderzocht. Wat blijft er over van het bewijs na een precieze analyse en een experiment met DNA?

Auteursinformatie

Meike de Boer, Shosha Wiznitzer en Marieke Evertzen waren ten tijde van het onderzoek studenten Criminologie en Rechtsgeleerdheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Annelies Vredeveldt is onderzoeker rechtspsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Peter van Koppen is hoogleraar rechtspsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en ook verbonden aan de Universiteit Maastricht

Aanvraag docentexemplaar

Ik wil dit boek beoordelen
Dit boek is al aanbevolen literatuur
Dit boek is al verplichte literatuur

Digitaal boek (PDF) - direct downloaden
Boek (gedrukt exemplaar) - levering twee tot vijf werkdagen
M V
Privé Zakelijk
 
 

Een docentexemplaar wordt uitsluitend verstrekt aan docenten van reguliere MBO-, HBO- en WO-instellingen. Wij behandelen alleen aanvragen die gedaan zijn met het e-mailadres dat u heeft bij uw instelling. We behouden ons het recht voor aanvragen niet te honoreren. In dat geval nemen we altijd contact met u op om uw aanvraag te bespreken.

Klik hier voor meer informatie

Vier weken na verzending sturen wij u een e-mail waarin wij u uitnodigen om online enkele evaluatievragen te beantwoorden.

Uw gegevens worden opgenomen in onze docentendatabase en worden gebruikt om u te informeren over nieuwe relevante studietitels op uw vakgebied.