Bestel deze publicatie
annuleerbestel

De Appelschase babymoord

Een misdrijf met slechts één verdachte

De Appelschase babymoord
  • Jaar van uitgave 2008
  • 110 pagina's
Auteur:Peter J. van Koppen en M. Vere van Koppen
Reeks:Gerede Twijfel
Rubriek: Criminologie en veiligheid Criminologie
Voor docenten: Wetenschappelijk Onderwijs (WO)
Voor docenten: Hoger Beroepsonderwijs (HBO)
Icon_printbook 978‐90‐8974‐019‐9 | paperback | 1e druk | € 30,00

Op 20 september 1999 komen Pieter en Joyce T. terecht in de nachtmerrie die menig ouder zal vrezen: hun eenjarige dochtertje Roos wordt ontvoerd uit het bedje waarin zij rustig lag te slapen. Een paar uur later wordt zij dood gevonden in een sloot. Al voordat het lijkje wordt gevonden, wijzen alle vingers naar de dader: Annemarie, de wat vreemde vriendin van Joyce die zelf net haar baby heeft verloren. Na langdurig en minutieus onderzoek wordt Annemarie veroordeeld voor de moord op Roos. Is zij wel zo schuldig als iedereen denkt? En heeft de psycholoog gelijk die zegt dat Annemarie lijdt aan Münchhausen by proxy en dus ook haar eigen baby heeft vermoord?

Doelgroep

Dit boek is met name interessant voor politie, justitie, criminologen en studenten criminologie en recherche. Daarnaast is het boek interessant voor liefhebbers van True crime-boeken.

Auteursinformatie

Peter J. van Koppen is senior hoofdonderzoeker aan het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) te Leiden en hoogleraar Rechtspsychologie aan de Faculteiten der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam.
M. Vere van Koppen studeerde tijdens het schrijven van dit boek psychologie. Nu is ze promovendus bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het Ministerie van Justitie.

Netwerk 08-09-2008
De vrouw die werd veroordeeld voor de geruchtmakende Appelschase babymoord zat jarenlang onterecht in de gevangenis. Zo concluderen hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen en zijn dochter, psycholoog Vere van Koppen, in een boek over de zaak. In september 1999 verdwijnt baby Roos Tingen uit haar bed, terwijl haar ouders de hond uitlaten. Het meisje werd later, in de buurt van haar ouderlijk huis, dood gevonden in een greppel. De hoofdverdachte heeft altijd ontkend iets te maken te hebben met de dood van Roos. De rechtbank spreekt de verdachte in juli 2000 vrij wegens gebrek aan bewijs. Het hof komt een half jaar later tot een ander oordeel: acht jaar gevangenisstraf. In 2001 ziet de Hoge Raad geen reden om het hof te herzien.

Bekijk hier de uitzending.
Bekijk de bijlage
Leeuwarder Courant.nl, 6 september 2008
APPELSCHA - De veroordeelde voor de Appelschase babymoord zat jarenlang onterecht in de gevangenis. Angelique van Eijden is onschuldig, concluderen hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen en psycholoog Vere van Koppen na bestudering van het dossier.

,,Politie en justitie en ook het gerechtshof hadden slechts oog voor één verdachte. Alle andere mogelijkheden zijn genegeerd. Dat heb ik nog nooit in deze mate gezien'', zegt Peter van Koppen. Hij pleit voor heropening van de zaak, en heeft deze voorgelegd aan de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken.
Bekijk de bijlage

Aanvraag docentexemplaar

Ik wil dit boek beoordelen
Dit boek is al aanbevolen literatuur
Dit boek is al verplichte literatuur

Digitaal boek (PDF) - direct downloaden
Boek (gedrukt exemplaar) - levering twee tot vijf werkdagen
M V
Privé Zakelijk
 
 

Een docentexemplaar wordt uitsluitend verstrekt aan docenten van reguliere MBO-, HBO- en WO-instellingen. Wij behandelen alleen aanvragen die gedaan zijn met het e-mailadres dat u heeft bij uw instelling. We behouden ons het recht voor aanvragen niet te honoreren. In dat geval nemen we altijd contact met u op om uw aanvraag te bespreken.

Klik hier voor meer informatie

Vier weken na verzending sturen wij u een e-mail waarin wij u uitnodigen om online enkele evaluatievragen te beantwoorden.

Uw gegevens worden opgenomen in onze docentendatabase en worden gebruikt om u te informeren over nieuwe relevante studietitels op uw vakgebied.