Bestel deze publicatie
annuleerbestel

Criminele meisjes en vrouwen

Achtergronden en aanpak

Criminele meisjes en vrouwen
  • Jaar van uitgave 2013
  • 405 pagina's
Redacteur:Anne-Marie Slotboom, Machteld Hoeve, Menno Ezinga en Peer van der Helm
Reeks:Boom studieboeken criminologie & veiligheid
Rubriek: Criminologie en veiligheid Criminologie
Voor docenten: Wetenschappelijk Onderwijs (WO)
Voor docenten: Hoger Beroepsonderwijs (HBO)
Icon_printbook 978‐90‐5931‐720‐8 | paperback | 1e druk | € 48,00

De afgelopen jaren is het aantal meisjes en vrouwen dat in aanraking is gekomen met politie en justitie gestegen. Kennis over de achtergronden en aanpak van delinquentie bij deze groep is dan ook gewenst, vooral ook omdat het meeste onderzoek in de criminologie gericht is op mannen. Verschillende deskundigen, afkomstig uit de praktijk en de wetenschap, beschrijven niet alleen de stand van zaken in de buitenlandse literatuur, maar ook wat bekend is over criminaliteit bij Nederlandse meisjes en vrouwen. De auteurs gaan in op de delicten die meisjes en vrouwen plegen, hun criminele carrières en mogelijke oorzaken en theoretische verklaringen voor criminaliteit. Hierbij is er specifieke aandacht voor biopsychologische factoren, gezinsfactoren, leeftijdgenoten, psychiatrische stoornissen en etniciteit. Ook specifieke dadergroepen komen aan bod, zoals meisjes en vrouwen die ernstig gewelddadig zijn, zedendelicten plegen, en in de georganiseerde misdaad zitten. Vervolgens geven een aantal auteurs inzicht in risicotaxatie en behandeling van delinquente meisjes. Het laatste deel van het boek richt zich vooral op de achtergronden en aanpak van meisjes en vrouwen die met justitie te maken krijgen, in het bijzonder meisjes en vrouwen die in een JJI of tbs-kliniek zitten, begeleid worden door de reclassering of gedetineerd raken. Bij deze laatste groep wordt ingezoomd op de gevolgen die detentie weer voor hun kinderen heeft.

Auteursinformatie

Anne-Marie Slotboom is universitair hoofddocent bij de afdeling strafrechten criminologie van de Vrije Universiteit.
Machteld Hoeve is universitair docent forensische orthopedagogiek van de Universiteit van Amsterdam.
Menno Ezinga was van 2008 tot 2012 werkzaam als universitair docent criminologie bij de Vrije Universiteit, en is thans strategisch consultant bij Acestes Public Sector Strategy in Rijswijk.
Peer van der Helm is psycholoog en onderzoeker aan de hogeschool Leiden.

Nu.nl 22 januari 2013

Criminaliteit onder vrouwen fors gestegen
Lees hier het artikel.

Bekijk de bijlage
AD.nl 22 januari 2013

Crimineel is steeds vaker een vrouw
Lees hier het artikel.

Bekijk de bijlage
Volkskrant 23 januari 2013

Criminele meisjes: rol moeder belangrijk

Bekijk de bijlage

Aanvraag docentexemplaar

Ik wil dit boek beoordelen
Dit boek is al aanbevolen literatuur
Dit boek is al verplichte literatuur

Digitaal boek (PDF) - direct downloaden
Boek (gedrukt exemplaar) - levering twee tot vijf werkdagen
M V
Privé Zakelijk
 
 

Een docentexemplaar wordt uitsluitend verstrekt aan docenten van reguliere MBO-, HBO- en WO-instellingen. Wij behandelen alleen aanvragen die gedaan zijn met het e-mailadres dat u heeft bij uw instelling. We behouden ons het recht voor aanvragen niet te honoreren. In dat geval nemen we altijd contact met u op om uw aanvraag te bespreken.

Klik hier voor meer informatie

Vier weken na verzending sturen wij u een e-mail waarin wij u uitnodigen om online enkele evaluatievragen te beantwoorden.

Uw gegevens worden opgenomen in onze docentendatabase en worden gebruikt om u te informeren over nieuwe relevante studietitels op uw vakgebied.